30.12.13

Perquè no estalviem el què podem?



Utilitzar l’energia de manera més eficient permetria a cada família d’Espanya un estalvi de 316 euros a l’any (IVA a part) a les factures de subministrament d’energia. D’aquesta suma, uns 250 euros correspondria a l’estalvi en electricitat i 65 a gas i gasoil. Com a mitjana, les llars espanyoles tenen un potencial d’estalvi del 23,2 per cent de la seva factura energètica, i d’un 22,2% en el cas de Catalunya. Amb petits canvis en els costums, les famílies podrien estalviar al voltant d’uns 5.500 milions a l’any a tot Espanya.
L’energia susceptible de ser estalviada a Espanya arriba als 47.500 GWh (...). A més, un millor ús de l’energia podria evitar l’emissió a l’atmosfera de 10,5 milions de tones de diòxid de carboni (CO2).
Aquestes són algunes de les conclusions de la novena edició de l’índex d’eficiència energètica que elabora Gas Natural Fenosa, en el qual s’afirma que els hàbits de consum energètic de les llars han empitjorat l’últim any malgrat el context de la crisi econòmica. (...)
L’índex permet comprovar que els llars espanyoles tenen un potencial més gran a l’equipament (un 32,5%) i la il·luminació (31,7%). Els percentatges són inferiors en calefacció (21,6%), aire condicionat i aigua calenta (12,7%). Tot i que un 64% dels enquestats creu que l’eficiència energètica ara és més important que abans de la crisi, aquest grau de conscienciació no es tradueix en una millora substancial del comportament energètic. (...) l’estudi detecta que ha baixat el nivell de conscienciació mediambiental (del 82% al 79% del enquestats).
En les respostes a l’enquesta es detecta que els menors de 35 anys no tenen “comportaments tan eficients” com els majors de 50 anys.
Redacció, Cada llar pot estalviar 316 euros a l’any en energia, La Vanguardia 5-03-2014.

Les llars catalanes podrien estalviar un 22,2% a l’any, fins a 316 euros de mitjana. Això suposaria un estalvi de 658 milions d’euros anuals, segons l’índex d’eficiència energètica de Gas Natural Fenosa.
Les llars podrien estalviar 316 euros anuals, segons Gas Natural, Ara 5-03-2014.

En primer lloc cal aclarir termes com “permetria a cada família”, o “les llars catalanes”. De fet no és cada família, sinó la mitjana (el total dividit pel nombre de famílies), i pot haver molta diferència entre les que gasten i malgasten molt (possiblement amb un elevat poder adquisitiu) i les que gasten poc i estalvien molt. Aquesta podria ser una de les explicacions del perquè no s’estalvia el possible. Una altra explicació és que en alguns cassos de pobresa energètica (famílies que no poden pagar la factura energètica) els serveis socials abonen la factura sense verificar si eo consum es pot reduir. Finalment, l’entorn mediàtic facilita protesta per l’augment de preu del transport públic però fins ara induïa a reduir el consum energètic.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) calcula que els contractes de subministrament  d’electricitat al mercat lliure permeten obtenir un descompte de prop de 13 euros a l’any respecte a la tarifa regulada, la qual cosa de moment “no representa grans estalvis”.
(...) el regulador adverteix que el grau de concentració al mercat lliure continua sent “molt alt”, més gran als llindars de referència de les directrius comunitàries. D’una banda, les cinc grans elèctriques [Endesa (18,6%), Iberdrola (9%), Gas Natural (37%), HC Energía (6,8%), E.ON] concentren el subministrament a tarifa per imperatiu legal, mentre que de l’altra les tres comercialitzadores amb més quota de mercat [Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa] subministren el 90% de l’electricitat al mercat lliure. Les elèctriques que controlen la distribució en una zona continuen tenint l’hegemonia sobre la comercialització.
Europa Press, La CNMC xifra en 13 euros l’estalvi anual al mercat lliure de la llum, La Vanguardia 5-03-2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada