30.12.13

Projectes d’exploració d’hidrocarburs a les costes de Catalunya, Balears i València



La recerca de petroli a la zona nord de la Mediterrània espanyola va camí de convertir-se en una odissea. (...) Els projectes d’exploració envolten les illes Balears i se situen al golf de València, les aigües davant les costes de Girona, les zones est i sud de Balears, i noves àrees davant el delta de l’Ebre. (...)
Les decisions del sector petrolier estan clares. Les seves cartes estan tirades. L’empresa escocesa Cairn Energy (a través de la seva filial Capricorn Spain) ha obtingut del Govern la llicència per explorar zones del fons marí davant el golf de València (a menys de 40 quilòmetres al nord-oest d’Eivissa). I a més aquesta mateixa empresa va sol·licitar al Ministeri d’Indústria (...) permisos d’investigació d’hidrocarburs amb l’ànim d’inicar els sondejos davant el Cap de Creus i la costa de Girona (que efectuaria la noruega Seabird Exploration). No obstant això, els dos projectes estan pendents de l  declaració d’impacte ambiental dels sondejos acústics, pas clau per detectar formacions susceptibles d’acollir gas o petroli.
Així mateix, un tercer projecte (Cairn i Spectrum Geo Limited) persegueix explorar les zones nord, est i sud de les Balears, mentre que Repsol busca ampliar noves àrees davant el delta de l’Ebre.
Les expectatives de trobar petroli al llit submarí a gran profunditat neixen de les noves possibilitats tècniques que obre el moderns sistemes d’exploració sísmica (...). “Fins ara no era possible saber el que hi havia en les formacions geològiques  salines sota el subsòl de la Mediterrània, ja que la sal absorbia les ones sísmiques, però des de  principis de segle ja disposem de la tecnologia necessària”, explica el professor Marzo.
Les esperances de les empreses promotores s’han disparat després de detectar-se grans bosses de gas natural en aigües de Xipre i entre Xipre i Israel. Per això, ara les mirades s’han posat en la Mediterrània occidental.
(...) [l’entitat l’Aliança Mar Blava] denuncia que el tràmits d’avaluació ambiental dels projectes s’estan fent per separat, “independentment els uns dels altres, malgrat que tots ells estan relacionats, ja que afecten la mateixa zona geogràfica i tenen valors ambientals i econòmics molt similars”, assenyala Carlos Bravo (...). Segons la seva opinió, en “trossejar-se el projecte” i sol·licitar la seva avaluació ambientalment separada es busca “aïllar els efectes dels impactes de cadascuna de les fases d’investigació, exploració i explotació, i transmetre la sensació que les conseqüències seran menors”. (...)
El 1981, Repsol va iniciar l’extracció de petroli a la plataforma Casablanca, davant el delta de l’Ebre (...). Tanmateix, l’historial de vessaments (14 en 10 anys) que han patit les platges de Tarragona, avalen els temors del sector turístic i els ecologistes. Els plans per explorar les aigües davant del Cap de Creus també topen amb l’oposició de Naturalistes de Girona.
Antonio Cerrillo, Les Balears planten cara al cru, La Vanguardia 6-01-2014.

Aliança Mar Blava


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada