25.5.14

El vent destapa les mentides del Govern espanyol ***



La quantitat que els companyies elèctriques hauran de tornar als consumidors acollits a la tarifa regulada en el primer trimestre d’aquest any suma 310 milions (...). Aquest import surt de sumar les compensacions pel cobrament de 48,48 euros per megawat-hora –el preu que va fixar el Govern- quan finalment ha estat de 26,27 euros [un 54,2% del cobrat], impostos inclosos. La quantitat concreta que rebi cada abonat dependrà del seu consum.(...)
El nou sistema PVPC ha canviat la manera de calcular la tarifa. Des de l’1 d’abril va passar a considerar-se directament el preu del mercat majorista de l’electricitat, en comptes de seguir les subhastes trimestrals que es feien en l’anterior model. Aquest preu es pot consultar cada dia en el web de Red Eléctrica de Espanya [REE]. Així els consumidors pagaran l’electricitat consumida a un preu mitjà del mercat en el període de facturació. (...) Indústria estima que amb aquest sistema suposarà un estalvi mitjà a la factura del 3%. [Això vol dir que hem pagat un 3% de més, suposant que la diferència entre el cobrat i el que haurien cobrat fos equivalent al que ara estima el ministreri].
Els usuaris poden elegir continuar en aquest mercat majorista, que és variable, o anar a preus tancats amb un sobrecost d’assegurament. També hi ha una tercera opció: acollir-se al mercat lliure, preus fixats per les comercialitzadores.
(...) la devolució que rebran els consumidors “no és cap regal”, sinó que es tracta d’una quantitat cobrada en excés i que, a més, per als consumidors és impossible de calcular, per la qual cosa han de fiar-se del que estableix la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
Redacció, Les elèctriques tornaran a cada abonat uns 25 euros, La Vanguartdia 16-05-2014.


Però, perquè no diu perquè el cost ha baixat al 54,2% del cost estimat? Si continueu llegint ho sabreu!

El preu que van pagar les famílies espanyoles durant l’últim semestre del 2013 és de 20,8 euros per 100 kWh, una xifra que està un 2,3% per sota del preu de la mitjana dels països de la zona euro. (...)
Segons l’Eurostat, el preu de l’electricitat a Espanya es va reduir un 8,9% a finals de l’any passat respecte al 2012 (...). Les dades fan referència a l’any passat i, per tant, no recullen l’abaratiment del preu de l’electricitat que ha tingut lloc en els primers mesos d’aquest any gràcies al mal temps que ha fet a l’Estat, amb fortes pluges i vent. L’augment de les energies eòlica i hidràulica provoquen la reducció de l’electricitat al mercat majorista, fet que acostuma a repercutir en el consumidor final.
Laia Forés, La llum baixa, però és més cara que a al UE, Ara 22-05-2014.

(...) En concret, a Espanya [els consumidors] van pagar per 100 kWh 22,7 euros, mentre que la mitjana a la zona euro es va quedar en 20,7 euros.
En el cas d’Espanya, aquests preus no registren encara el fort abaratiment del primer semestre del 2014 provocat per l’abundància de vent i pluja, i per la consegüent contribució més important de tecnologies com l’eòlica i la hidràulica, que abarateixen el mercat majorista.
Conchi Lafraya, Espanya és el vuitè país d’Europa amb el preu de la llum més alt, La Vanguardia 22-05-2014.

Per si ho havíeu oblidat, el Govern de l’Estat ha retirat tots els suports a les energies renovables perquè, segons ell, són les responsables de l’encariment del preu de l’electricitat.

Detall de la generació elèctrica amb dades de  REE.

El continuat ascens de la participació de les fonts renovables en el mix energètic és el que està causant els moviments de govern espanyol.




Una altre de les raons que el govern espanyol i les elèctriques utilitzen per mantenir les tecnologies convencionals és que les renovables no poden assegurar la cobertura de la demanda màxima d’energia elèctrica. La taula mostra la cobertura de la màxima demanda peninsular durant el primer  trimestre de 1014. Sense que sigui un cas que es pugui considerar típic, no deixa de ser prou il·lustratiu del potencial de les fonts i tecnologies renovables actuals.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada