14.4.14

Espanya continua sent diferent en política d’energies renovables **



Mentre en l’àmbit mundial les energies renovables experimenten un gran creixement anual, a Espanya l’administració central preveu congelar l’impuls d’aquests fonts fins el 2017. Durant els anys 2014, 2015, 2016 i 2017 no està previst augmentar la potència instal·lada amb noves instal·lacions d’energia eòlica, solar, hidràulica, de biomassa (restes vegetals) o residus. (...) La UE ha moderat els seus plans per impulsar les renovables, però sense el gir copernicà imprès a Espanya.
El 2013 pot ser l’últim any de creixement de les renovables a l’Espanya peninsular (282 MW eòlics i 350 MW termosolars)(...).
“El Govern va aprovar el gener del 2012 una moratòria provisional d’ajuts per a les noves instal·lacions de fonts renovables, però a la pràctica veiem que ha estat una moratòria indefinida (...).
Els promotors podrien fomentar noves instal·lacions d’energia neta (...) però difícilment les emprendran sense aquest suport. (...) el Ministeri d’Indústria està a punt d’aprovar els nous paràmetres de retribució que s’aplicaran amb caràcter retroactiu a les instal·lacions renovables (eòliques, fotovoltaiques...) que estan funcionant, i a les quals se’ls descomptarà una part de els retribucions que han rebut aquests anys, i amb els ingressos de les quals van comptar per calcular la inversió. Tot això generarà més inseguretat jurídica, han denunciat les patronals del sector, com ara APPA, Ampier i Unef.
(...) en aplicar-se una retroactivitat de manera general, es pot donar el cas que baixi la producció de fonts renovables (...).
El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, ha declarat que aquesta reducció de primes “beneficiarà la butxaca dels consumidors”, mentre que García Breva [ex director de l’IDAE] soaté que és just el contrari, ja que segons ell, “l’entrada en el sistema elèctric de l’energia renovable fa baixar el preu de l’energia majorista del ‘pool’ elèctric, de manera que si eliminem les renovables, el preu majorista pujarà”. (...) el preu de l’energia [elèctrica] es retribueix al preu del gas i el carbó, que són les fonts més cares.
A. Cerrillo, Espanya congela les energies renovables, La Vanguardia 14-04-2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada