25.5.14

Les reserves de petroli cotitzen a la borsa *



L’Agència Internacional d’Energia (AIE) presenta (...) el denominat Escenari 450. Aquest mostra un camí compatible amb l’objectiu d’impedir que cap a finals d’aquest segle ka temperatura global del planeta hagi augmentat més de 2ºC en relació amb els nivells preindustrials, per a la qual cosa és imprescindible limitar la concentració de gasos d’efecte hivernacle en l’atmosfera terrestre al voltant de 450 parts per milió de CO2. Una xifra que, per cert, tan sols ens asseguraria una probabilitat d’èxit del 50% (la d’un simple cara o creu).
(...) si el món pretén seguir el camí de l’escenari 450, d’aquí fins al 2050 només es podran consumir poc menys d’un terç de les actuals reserves provades de combustibles fòssils (llevat que es generalitzi l’ús de la tecnologia de captura i emmagatzemament de carboni).
Aquesta conclusió es base en l’avaluació de les reserves de CO2 mundials, mesurades com a emissions potencials de CO2 procedents de la combustió de les actuals reserves provades de carbó, petroli i gas natural a tot el món.
(...) a escala global, el 74% de totes les reserves de CO2 són propietat d’empreses estatals, mentre que el 26% restant està en mans de companyies privades. Als països en desenvolupament aliens a l’OCDE, el primer percentatge s’eleva al 84%, mentre que als països industrialitzats baixa a aproximadament el 40%.
Convindran amb mi que si aquestes empreses i estats estiguessin compromesos, com alguns d’ells afirmen, en la lluita contra el canvi climàtic, no seria desassenyat demanar-los que descomptessin dels seus actius el valor equivalent al voltant de dos terços de les seves reserves provades de carbó, petroli i/o gas natural. (...) s’imaginen l’efecte econòmic que això suposaria per a aquestes empreses i estats?

Valors aproximats en % de la capitalització borsària de les empreses:

Statoil 16,5%
Eni 8%
BP  6,5%
Total 5,5%
Shell 2,5%

Mariano Marzo, Sense gaire marge de maniobra, La Vanguardia 20-04-2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada