25.5.14

Lliçons del nou Informe de l’IPCC



El nou informe dels experts de l’ONU sobre el canvi climàtic considera que cal imprimir un canvi al model energètic per substituir els combustibles fòssils per altres energies baixes en carboni. El canvi és urgent, però factible econòmicament si es valoren riscos i oportunitats, diu l’ONU.
El document, el tercer de la trilogia presentada aquest any pel Grup intergovernamental sobre Canvi Climàtic de l’ONU (IPCC), vol ser una guia de les opcions que tenen els països per abordar les accions per mitigar l’esclafament. El document és també una referència de cara a l’acord mundial per reduir el gasos hivernacle que s’ha de tancar el 2015 a París en la negociació sobre el canvi climàtic.

Els títols de les opcions del document són:

1 Rebaixar els gasos un 40% o 70% per al 2050.
2 Acció urgent per no dependre de ‘miracles’.
3 Costos: reduir el creixement al 0,06%.
4 Les renovables, desenvolupades a gran escala.
5 Més inversions netes, i menys de brutes.
6 Estalvi i eficiència energètica, clau.
7 Cultius energètics i també boscos.
8 La indústria nuclear és madura però té riscos.
9 Una manera diferent de moure’s.
10 Àrees urbanes més ben planificades.

El punt 8 sobre l’energia nuclear diu:
La nuclear és una font de producció elèctrica baixa en carboni “madura”, però “la seva participació en la generació elèctrica ha anat en declivi (des del 1993)”, diu l’informe. Podria exercir “una contribució creixent al proveïment energètic baix en carboni, però hi ha una varietat de barreres i riscos”, diu l’informe, que els concreta: risc en la mineria d’urani, riscos regulatoris i financers, gestió dels residus  encara per resoldre, preocupació per la proliferació d’armes nuclears, rebuig de sectors importants de l’opinió pública...
Antonio Cerrillo, 10 receptes contra el canvi climàtic, La Vanguardia 14-04 2014.

El darrer punt “oblida” mencionar el de la seguritat dels reactors posada en evidència en el cas de Fukushima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada