25.5.14

Ucraïna i el gas de Rússia: lliçons que cal tenir en compte.



El president rus, Vladimir Putin, va advertir que podria tallar el subministrament a Ucraïna. (...) va argumentar que aquesta mesura respon al gran deute que Kiev ha acumulat al llarg dels últims anys (...) (1.600 milions d’euros).
El president rus va demanar una “consulta immediata” a tres bandes entre Europa, Rússia i Ucraïna per trobar una solució al problema. Moscou considera que durant els últims anys ha subvencionat l’economia ucraïnesa i creu que ha arribat el moemnt  de compartir les despeses. “Rússia està disposada a participar en l’estabilització i el restabliment de l’economia ucraïnesa. Però no de manera unilateral, sinó en peu d’igualtat amb els nostres socis europeus”.
(...) el govern de Liev es nega a pagar el subministrament de gas a Rússia. Argumenta que el preu és excessiu. En tan sols un mes, gazprom ha augmentat el preu del gas a Ucraïna dues vegades fent-lo arribar fins als 485,5 dòlars per 1.000 metres cúbics, la tarifa més alta d’Europa. Una mesura que sembla més política que econòmica, donades les males relacions que mantenen els dos països.
La carta de Vladimir Putin anava adreçada als dirigents dels 16 països que compren gas a Rússia, entre els quals hi ha Alemanya, França i Itàlia. De fet, el 30% del gas que es consumeix a Europa és rus (...).
Les amenaces russes van arribar enmig de la crisi separatista que es viu a les regions orientals d’Ucraïna.
Ana Lázaro, putin amenaça Europa amb el gas, Ara 11-04-1014.




Les exportacions russes de petroli i gas a Europa són més de 350.000 milions de dòlars anuals i suposen el 52% del pressupost del seu govern. Putin i la població russa en notaria l’impacte, però també la UE, ja que el 24% del gas que consumeix és de Rússia.
Núria Ferragutcasas, Per què Obama està perdent la partida contra Putin?, Ara 16-04-2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada