29.6.14

Reaccions sísmiques quan es toquen interessos energètics**



L’aliança industrial entre el grup francès Alstom i el nord-americà General Electric (GE) és ja un fet. O gairebé. Els consells d¡administració dels dos grups van donar ahir llum verda al matrimoni, mentre l’Estat francès tancava per la seva part un acord amb el grup Bouygues per comprar-li la major part de la seva participació i convertir-se així en el principal accionista d’Alstom. (...)
L’acord entre Alstom i GE, apadrinat –i encara més que això, ordit- pel Govern francès és molt diferent de l’oferta inicial del grup nord-americà, que proposava de comprar tota la divisió d’energia d’Alstom –el 70% de la xifra de negocis del grup-, que hagués deixat els francesos limitats al negoci del transport ferroviari. Però el ministre d’economia (...) va fet tot el que va poder, incloent-hi encoratjar una oferta alternativa de Siemens i Mitsubishi, per aconseguir el manteniment de l’activitat industrial d’Alstom i la identitat francesa del grup.
(...) General Electric es quedarà completament la subdivisió de turbines de gas i d’algunes activitats d’energies renovables, però tota la resta –turbines de vapor, lligades a l’energia nuclear, xarxes de transmissió d’energia i una part de les energies alternatives- només es quedarà el 50%. Els dos grups crearan amb aquesta finalitat tres empreses participades a parts iguals.
Per la seva part, Alstom adquirirà, per 600 milions d’euros, l’activitat de senyalització d¡ferroviària de GE que reforçarà la divisió de transport del grup francès.
(...) La liquiditat aportada per GE permetrà al grup francès, amb la rèmora de problemes financers i d’una petita mida relativa, enfortit la capacitat d’inversió i cancel·lar el deute. “És un formidable projecte industrial que crearà un camió mundial de l’energia”, va valorarper l seva part el president de General Electric (...).
Tota aquesta operació estava condicionada a l’entrada de l’Estat francès en el capital d’Alstom, a l’altura del 20% [la màxima participació admesa per la UE].
Cridat a convertir-se en l’accionista principal d’Alstom, l’Estat francès va imposar ja divendres passat importants condicions a GE: des del reconeixement  d’un dret de veto en tot el que afecti l’energia nuclear –així com el control total sobre els patents en aquesta matèria-, fins a la creació de 1.000 llocs de treball nets els propers tres anys –sota l’amenaça de penalització en cas d’incompliment-, passant pel manteniment de les seus socials a França.
Lluís Uría, Alstom i General Electric pacten un matrimoni de conveniència, La Vanguardia 23-06-2014.

Aquest article posa en relleu diversos punts molt importants: una política energètica d’Estat, la velocitat en que es preparen solucions quan convé,  l’intervencionisme estatal en les empreses, alguns del suports que rep l’energia nuclear, la importància de l’energia i la dimensió necessària de les seves principals empreses.
L’actuació del Govern francès contrasta, per exemple, amb la del Govern espanyol en el cas de l’Opa de Gas Natural sobre Endesa (“antes alemana que catalana”, acabant per ser de l’Estat italià!).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada