29.6.14

Retallades a la cogeneració amb purins i a les renovables



El 50% de les plantes de cogeneració podrien haver de  parar la seva activitat al llarg d’aquest any i del proper, segons la patronal de la cogeneració Acogen, després de conèixer-se l’ordre ministerial que es va publicar ahir en el BOE del model retributiu especial (renovables, cogeneració i residus), en què es defineixen els paràmetres d’inversió sobre els quals s’aplicarà “la rendibilitat raonable”.
Amb aquesta normativa, que substitueix el sistema de primes a la producció per una rendibilitat raonable la llarg de la vida útil de la planta, el Govern central preveu estalviar uns 1.700 milions d’euros anuals. (...)
En concret, la retallada retributiva a les plantes de purins ascendeix a 470 milions anuals, mentre que la retallada de retribució a les renovables es dispara fins als 1.130 milions.
C. Lafraya, El 50% de les plantes de cogeneració tancaran pel canvi de retribució, La Vanguardia 21—06-2014.



La cogeneració també està molt afectada i un sector que està abocat a la desaparició és el del tractament de les dejeccions porcines, és a dir, els purins. Amb la rebaixa de les primes que ha dictat el govern espanyol en l’última ordre ministerial, de fa deu dies, els operadors diuen que no poden continuar treballant, que no els surt a compte. Però, a més, el govern espanyol els reclama les primes que han rebut des del juliol de l’any passat. Pel cap baix, uns 80 milions d’euros en total. A Catalunya hi ha sis de les 29 plantes de tractament de purins que hi ha a Espanya. Són a Juneda (2), Alcarràs, Miralcamp, les Masies de Voltregà i l’Esquirol. (...)
Les empreses propietàries de les instal·lacions no hi veuen sortida. La majoria de plantes estan parades i es plantegen tancar. Això vol dir 900
llocs de treball que desapareixeran, però no només això. També hi ha inversions perdudes i ara es plantegen què faran. No hi ha una posició única, cada planta seguirà un camí. Algunes pensen en expedients de regulació d’ocupació, d’altres a anar a concurs. Alguns propietaris volen plantejar una reclamació per danys patrimonials al govern espanyol i n’hi ha que volen anar als tribunals.
(...) les plantes de tractament de purins (...) són d’ empreses espanyoles com Abantia, Abengoa, Guascor, Sener i Ros Roca, entre d’altres, i ramaders que també van entrar al capital de les plantes de desimpacte de purins.
(...) l’Adap va fer una contraproposta que feia viables les plantes i, fins i tot, estalviava diners a l’administració. (...) La proposta del ministeri, segons afirma, consisteix a rebaixar la prima de 157 euros el megawatt a una mica menys de 100 euros, durant 25 anys. (...) La proposta de la patronal era rebaixar les primes a 145 euros el megawatt, però, en lloc de 25 anys, pagar-n’hi només 15. “L’estalvi era de l’ordre dels 700 milions respecte a l’ordre ministerial”, diu Capdevila, que assenyala que amb aquest ajut “les plantes serien viables”.
L’aturada de les plantes ja ha creat un problema al sector ramader. Estan aturades des del mes de febrer i hi ha 3.000 explotacions ramaderes sense opció de donar sortida als purins. Per a Josep Capdevila, la situació pot portar a una problemàtica important a curt termini. No només perquè poden ressorgir els conflictes entre pagesos i defensors del medi ambient, com havia passat fa un temps, sinó perquè de cara als inversors dóna una sensació d’inseguretat jurídica, com ha passat amb les renovables, i pot espantar capital que podria arribar al sector.
Xavier Grau, L’Estat reclama 80 milions a les plantes de purins i amenaça de liquidar el sector, Ara 30-06-2014.


La cogeneració de les plantes de purins és una competència a les productores elèctriques molt menor que la de l’altres fonts renovables, en particular a l’eòlica, termosolar o fotovoltaica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada