19.8.14

Veneçuela ven la seva petroliera dels UEA per salvar l'economia



Durant molts anys (...)  el chavisme ha amenaçat els Estats Units de tancar-los l’aixeta del petroli, però aquestes advertències (...) no es van complir mai i no s’han complert tampoc durant la presidència de l’actual cap d’estat, Nicolás Maduro.
I amb raó. Els Estats Units són un importantíssim client per a PDVSA, la petroliera estatal veneçolana, que mitjançant la seva filial Citgo Petroleum Corp. processa en territori nord-americà 750.000 barrils cada dia. Allà hi té tres refineries, situades a Lemont (Illinois), Lake Charles (Louisiana) i Corpus Christi (Texas), amb les quals abasta una part important del mercat nord-americà, així com també de carburant per als cotxes dels ciutadans dels Estats Units, amb 48 gasolineres.
El govern veneçolà ha començat els contactes per posar a la venda Citgo, amb el Deutsche Bank com a intermediari (...).
El valor de l’operació seria de 10.000 milions de dòlars, una quantitat que ajudaria a alleugerir les dificultats que passa el govern veneçolà. De senyals en aquest sentit no n’han faltat. El ministre d’Energia i Petroli veneçolà i president de l’estatal PDVSA, Rafael Ramírez, ha deixat clar que està prevista la venta de Citgo “tan aviat com es rebi una proposta satisfactòria”. La venda té sentit quan l’economia veneçolana s’enfronta a greus problemes (...).
Cal entendre aquestes negociacions per vendre Citgo també en el marc de possibles embargaments contra Veneçuela en un termini relativament curt. El CIADI, el tribunal d’arbitratge del Banc Mundial, ha conclòs la fase informativa del procés obert entre la petroliera nordamericana Exxon i la veneçolana PDVSA. La companyia nord-americana va denunciar la veneçolana davant el CIADI quan el 2007 es van nacionalitzar actius d’Exxon a Veneçuela (...).
Joan Biosca, Veneçuela es veu obligada a vendre's Citgo, la seva petroliera als Estats Units, Ara, 15-08-2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada