8.1.15

Ressituant el fracking*



En un informe (...) el Consell Assessor de les Acadèmies de Ciències Europees (...Easac) conclou que “no existeixen bases científiques o tècniques per prohibir la tècnica de fracturació hidràulica”, popularment coneguda com a 'fracking' i utilitzada per a l’extracció d’hidrocarburs de roques mare ('shales'). Entre altres consideracions, l’easac (...) exposa que les bones pràctiques han reduït de manera significativa l’impacte ambiental de la fracturació hidràulica, de manera que els riscos associats a l’esmentada tècnica poden ser actualment gestionats de manera adequada. L’esmentada millora en les pràctiques inclou la substitució de substàncies químiques potencialment perjudicials i l’especificació de tots els additius utilitzats en el procés de fracturació hidràulica. Així mateix, l’informe ('Shale gas extraction: issues of particular relevanceto the European Union') recalca que en la majoria de països s’ha procedit a una adequació del sistema regulatori de cara a minimitzar l’impacte de l’esmentat procés sobre el medi ambient, així com sobre la salut i la seguretat de la població. D’altra banda, l’Easac considera que les millores en el camp de la perforació han reduït de manera significativa l’impacte associat a l’ocupació del territori, permetent la ubicació de les instal·lacions de sondejos en la proximitat d’àrees densament poblades.
En qualsevol cas, l’informe de l’Easac (http://www.easac.eu) subratlla que l’acceptació pública i la transparència constitueixen dues raons sine qua non per a l’explotació dels recursos de gas d’esquist a la UE. I també adverteix que la fracturació hidràulica “no serà una solució miraculosa per a la seguretat energètica o la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle”. El potencial del gas d’esquist a la UE és incert per l’encara insuficient coneixement geològic i la poca experiència acumulada per convertir de manera efectiva els recursos en reserves. (...) la geologia europea és diferent i més complexa, de manera que en l’actualitat només una fracció d’aquests recursos es podrien extreure de forma econòmicament viable. Per l’Easac això significa que el gas d’esquist no constitueix en aquests moments una alternativa real davant les importacions de gas rus, encara que en el futur “podria representar una valuosa aportació a la seguretat energètica” de la UE. I des de la perspectiva del canvi climàtic, l’Easac es mostra escèptic sobre la possibilitat que el gas d’esquist pugui ajudar a mitigar l’escalfament global, argumentant que això dependrà en gran manera de la qualitat del procés extractiu i la integritat dels pous.
Mariano Marzo, L'acadèmia i el "fracking", La Vanguardia 25-11-2014.



Comentaris:
·        "les bones pràctiques han reduït de manera significativa l’impacte ambiental de la fracturació hidràulica, de manera que els riscos associats a l’esmentada tècnica poden ser actualment gestionats de manera adequada": això vol dir que fins ara no era així.

·        "L’esmentada millora en les pràctiques inclou la substitució de substàncies químiques potencialment perjudicials i l’especificació de tots els additius utilitzats en el procés": això vol dir que, malgrat ser necessari, no es feia.

·        "en la majoria de països s’ha procedit a una adequació del sistema regulatori de cara a minimitzar l’impacte de l’esmentat procés sobre el medi ambient, així com sobre la salut i la seguretat de la població": això vol dir que no en tots els països; en quins no?

·        "les millores en el camp de la perforació han reduït de manera significativa l’impacte associat a l’ocupació del territori": això vol dir que hi havia impactes significatius.

·        "El potencial del gas d’esquist a la UE és incert... en l’actualitat només una fracció d’aquests recursos es podrien extreure de forma econòmicament viable... això significa que el gas d’esquist no constitueix en aquests moments una alternativa real davant les importacions de gas rus... l’Easac es mostra escèptic sobre la possibilitat que el gas d’esquist pugui ajudar a mitigar l’escalfament global ": això potser vol dir que, de moment, no hi haurà gaire frackig a la UE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada