13.4.15

Canvi de tendència en les inversions mundials en renovables*



Les inversions mundials en energies renovables dels països en vies de desenvolupament van superar les dels països desenvolupats per primera vegada l'any 2015. [...] les inversions van caure un 8% als països industrialitzats, fins als 130.000 milions  de dòlars, mentre pujaven un 19% a les nacions en desenvolupament, 156.000 milions.
"L'accés a energies netes i modernes és un valor enorme per a totes les societats, però especialment en regions on una energia fiable pot oferir profundes millores en la qualitat de vida, desenvolupament econòmic i sostenibilitat ambiental", va subratllar en un comunicat  Achim Steiner, director executiu del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma).
Els motius per aquesta aposta més gran de les economies en via de desenvolupament per les renovables són diversos. "Els països desenvolupats, com el nostre, ja tenen garantit el subministrament d'energia elèctrica, però això no és així als països en vies de desenvolupament, on es calcula que hi ha entre 1.200 i 1.500 milions de persones que no tenen accés a energia elèctrica, [...] la posició de sortida és diferents, així que els països menys desenvolupats necessiten realitzar més inversions".
A partir de la necessitat més gran o demanda, hi ha altres factors que han contribuït a aquest gir en la inversió en les renovables. En tractar-se d'energies de producció local, es redueixen els costos derivats de les importacions alhora que es genera activitat econòmica al mateix país. [...]


Milions de dòlars
La Xina
102.000
L’Índia
10.000
Sud-àfrica
4.500
Mèxic
4.000
Xile
3.400
Marroc
>1.000
Turquia
>1.000
Uruguai
>1.000


En el costat oposat de la balança hi ha les nacions industrialitzades. Europa va registrar una forta caiguda del 21%, amb 48.000 milions de dòlars invertits. Es tracta de "la xifra més baixa registrada en el continent en nou anys, i això malgrat inversions rècord en els projectes eòlics en alta mar" [...].
"Europa ha aprofitat les baixes cotitzacions dels combustibles fòssils per importar a baixos preus i produir energia en les seves plantes ja construïdes d'una manera molt competitiva".
Lorena Farràs, Les renovables ja no són cosa de països 'rics', La Vanguardia 3-04-2016.

Referències d'interès:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada