7.5.15

Dependència, economia i política amb el gas de Rússia*



La Comissió Europea va obrir ahir un nou front diplomàtic i comercial amb Rússia (...) contra la seva empresa energètica més important, Gazprom, a la qual acusa de cometre greus abusos comercials en els contractes de venda de gas a diversos països de l’Est d’Europa.
(...) les investigacions sobre presumptes abusos monopolístics que podria desembocar en la imposició de multes que s’eleven fins al 10% de la facturació de l’empresa i que, més preocupant encara per a la petroliera russa, es pot traduir en la imposició de canvis en el seu model de negoci a Europa. (...)
L’empresa va reaccionar de seguida, dient que els acusacions de la Unió Europea “són injustificades”, i va indicar que espera que el cas es resolgui a nivell polític (...).
Almunia, iniciador de l’expedient, va intentar arribar a un acord amistós amb Gazprom perquè modifiqués les pràctiques comercials. Però, en una mostra més de les implicacions geopolítiques del cas, les converses es van trencar el març del 2014, quan Moscou es va annexionar la península de Crimea.
(...) la Comissió Europea acusa l’empresa d’haver aplicat una política deliberada de ‘divideix i venceràs’ en imposar restriccions territorials, aplicar preus “injustificadament alts” i obtenir avantatges estratègiques en condicionar el subministrament de petroli a inversions o decisions en altres àmbits, com el dels gasoductes.
La Comissió Europea, que cap a l’any 2011 va dur a terme inspeccions sorpresa a les oficines de Gazprom, va dir que té proves que l’empresa estava cobrant preus injustificadament alts en els contractes amb Estònia, Letònia, Lituània,Polònia i Bulgària. I podia fer-ho, afegeix, sense por que arribés gas més barat dels països veïns perquè en tots els contractes hi ha una clàusula que impedeix de revendre el subministrament rebut. La clàusula que lliga el preu dels gas al del petroli, asseguren, s’ha utilitzat de manera il·lícita per arribar a tarifa artificialment altes, assegura la investigació comunitària.
L’empresa a més està acusada de provar d’estendre el seu domini al sector del gas a altres àmbits econòmics, com el de les e¡infraestructures de transport d’energia. S’han detectat tractes sospitosos a Bulgària i Polònia.
(...) La Unió Europea s’ha proposat de posar fi a aquesta situació de dependència energètica i està posant en marxa les bases pera una unió energètica que busca multiplicar el nombre de proveïdors i interconnexions al continent, a més de reduir el consum energètic, un pla llançat arran de les últimes actuacions de Rússia a la veïna Ucraïna i que disgusta profundament el Kremlin.
Beatriz Navarro, Europa planta cara aa Gazprom, La Vanguardia 23-04-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada