2.5.15

El petroli finança l'Estat Islàmic



Més que el fet que els jihadistes hagin explotat els camps de petroli i gas d’Al-Xaddadi, Al-Haula i Markadah (localitats de la província d’Al-Hassakah, al nord-est de Síria), i hagin recaptat una fortuna amb la venda il·legal de cru, el que irrita els kurds és sobretot que l’or negre que surt a borbolls dels seus vasts deserts s’hagi quedat ara per al consum local. “Més del 80% de la producció està paralitzada. Necessitem maquinària nova per extreure el cru i refineries, però Turquia ens té en estat de setge permanent”,
 (...) Segons la font militar, l’EI va arribar a controlar al sud-est d’Al-Hassakah fins a 419 jaciments de petroli, amb una producció de més de 35.000 barrils per dia, i 67 camps de gas, amb una producció diària d’un milió de metres cúbics. Quan les forces kurdes de les YPG van alliberar la localitat d’Al-Haula, a mitjans del novembre passat, van trobar proves que Ankara era el principal benefactor del petroli de l’EI. “Vam trobar documents i llibres de comptes en què s’indicava la venda de cru a Turquia. També documents d’identitat de ciutadans turcs que treballaven per a ells [els jihadistes]. A més, tots els passaports trobats de jihadistes estrangers tenien segells de les duanes de Turquia. Mai hi havia guàrdies de frontera a les zones que l’EI utilitza per creuar a Síria. Tots els documents han sigut enviats al govern regional de Rojava (així anomenen els kurds la regió autònoma al Kurdistan sirià) per ser investigats i poder posar una denúncia formal a Turquia”, explica el milicià kurd.
Al-Haula, localitat fantasma envoltada de jaciments de petroli, va ser durant dos anys i mig un dels centres estratègics de producció i venda de petroli de contraban. La ciutat connecta per carretera amb Mossul, a l’Iraq, i amb la localitat fronterera siriana de Jarabulus, l’últim pas d’entrada i sortida amb Turquia en mans de l’EI. “Els agents turcs de duana obren la frontera per permetre el pas dels combois de camions cisterna de cru de l’EI”, al pas fronterer d’Öncüpinar, a Kilis (Turquia), els jihadistes venen el petroli a contrabandistes, que al seu torn el venen a través d’intermediaris a Turquia. Amb tot, l’EI va fer d’Al-Haula una localitat pròspera amb el negoci il·legal del petroli. Segons Farad, “el 95% de la població d’Al-Haula –amb uns 12.000 habitants– estava amb l’EI”.
Els jihadistes van pagar als seus empleats locals per explotar els camps de petroli fins a més de 800 euros al mes, una fortuna si es té en compte que el salari mitjà d’un funcionari sirià oscil·la entre els 150 i els 200 euros. “L’EI va llogar molts dels habitatges d’Al-Haula per transformar-los en refineries casolanes de petroli i posava a treballar en cadena famílies senceres”, explica el milicià de les YPG, i afegeix que hi havia tants cremadors de cru que “de vegades el núvol negre de fum tapava el sol”. Els treballadors dels “cremadors” de cru cobraven “un mínim d'uns 120 euros al mes”, un sou que variava en funció del tipus de feina que feien.
Ester Bonmatí, Turquia és el principal benefactor del comerç il·legal de petroli de l'EI, Ara 24-04-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada