15.7.15

La UE intervé en el conflicte del gas Ucraïna-Rússia*



Ucraïna va deixar de rebre ahir gas natural de Rússia per segona vegada en un any. Després que fracassessin les negociacions que tots dos països mantenien en Viena amb la mediació de la Comissió Europea, la companyia ucraïnesa Naftogaz va anunciar dimarts que suspenia la compra de gas rus. Per la seva banda, la russa Gazprom deia ahir que deixava d'enviar gas a Ucraïna en complir-se la condició que Moscou va posar fa dotze mesos: que paguessin per endavant.
[Naftogaz] assegurava, a més, que el transport del gas natural pel territori d'Ucraïna amb destinació als països de la Unió Europea queda garantit. (...)
Ucraïna, que ha d'importar el 60% del gas natural que consum, haurà d'aconseguir gas rus de manera indirecta, és a dir, recomprant-ne a altres clients de Gazprom, com Eslovàquia.
(...) l'any passat va créixer la crisi del gas entre Rússia i Ucraïna. Moscou va exigir que Kiev pagués el deute milionari que arrossegava i va decidir deixar d'ajudar el se veí en  aquesta qüestió, augmentat-li el preu del gas.
Corresponsal, Moscou deixa d'enviar gas a Ucraïna arran del fracàs de les negociacions, La Vanguardia 2-07-2015.



Un exemple de la dependència energètica, i de en quins assumptes entre altres països intervé la UE.
Com és que la UE intervé en un conflicte econòmic entre dos països de fora de la UE? És que el gas és molt més que un tema econòmic?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada