25.9.15

Les escombraries enfronten els països nòrdics



Noruega no rendibilitza les seves incineradores perquè Suècia es queda els residus.
Els suecs importen cada any milers de tones de residus no reciclables per generar energia. Noruega els acusa de competència des lleial.



Les escombraries s'estan convertint  en un bé preuat en països com Suècia, que cada any importa tones ingents de residus per incinerar-los i generar així energia. És un negoci suculent, en què l'intercanvi funciona al revés: l'exportador és qui paga a qui rep la mercaderia per fer-se'n càrrec. No obstant això, és un comerç incipient que està sembrant a discòrdia amb la veïna Noruega, amb un sector que es queixa des baixos preus i de la competència deslleial dels suecs.
Incinerar les escombreries no reciclables per produir energia contamina molt menys que llençar-la a abocadors. Aquests emeten grans quantitats de metà (...).
A Suècia només un 1% de les escombreries acaben sota terra. Del 99% restant, la meitat es recicla i l'altra es crema per generar electricitat i escalfar les cases. És una pràctica que els suecs porten fent de fa dècades. Tot i això, les taxes de reciclatge augmenten any rere any, la qual cosa fa que els incineradores disposin de pocs residus propis i hagin d'anar a buscar-los fora.
En pocs anys, la indústria s'ha adonat del gran benefici econòmic que pot generar aquest mercat. D'una banda hi ha l'objectiu de la UE, que es proposa de reduir d'una manera substancial les escombreries que acaben als abocadors. I d'altra, l'avantatge comercial que implica cobrar per partida doble. Primer, per rebre la pudent matèria primera i, després, per l'energia que se'n genera.
Aquesta alta rendibilitat ha fet que, en els últims anys, Suècia hagi construït encara més incineradores malgrat el fet que no tingui prou escombreries al seu propi territori per proveir-les. A més, el país ha eliminat l'impost que cobrava abans per la crema d'escombreries. I també ha reduït a la meitat els seus preus a fi d'atreure més clients. Cada tona de residus ha passat de costar uns (...) 100 euros a (...) 50 euros.
Però aquesta situació no agrada a Noruega. Aquesta país va començar a apostar per la generació d'energia a partir de deixalles no reciclables fa menys temps. Una peça clau es aquesta política va ser la prohibició dels abocadors, que va entrar en vigor el 2009. Tot i això, els preus baixos que aplica Suècia fan que els noves i modernes incineradores construïdes per Noruega no aconsegueixin rendibilitzar la seva inversió, atès que s'han vist obligades a abaixar e preu de les escombreries per evitar que els municipis enviessin els seus residus a Suècia. (...)
L'empresa (...) que gestiona els residus de diverses localitats petites situades a la costa oest del país, els venen a una planta sueca. Per això, els seus camions recorren uns 700 quilòmetres de distància per males carreteres en lloc de portar-los a la central noruega de Stavanger, que queda molt més a prop, a 80 quilòmetres.
(...) la baixada de preus també ha fet que resulti  més barat incinerar les escombreries a Suècia que reciclar-les a Noruega, la qual cosa explicaria que en aquests últims anys, la taxa de reciclatge d'aquest país hagi descendit del 44% el 2008 al 37% actual.
Gloria Moreno, Per un grapat d'escombreries, La Vanguardia 23-09-2015.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada