25.9.15

L'OCDE denuncia i combat les subvencions als combustibles fòssils***



Bona part de les subvencions i els ajuts públics que atorguen els governs van destinar a la producció i el consum de combustibles fòssils. Tot i això, aquest suport està "entorpint els esforços globals per reduir les emissions de gasos i combatre el canvi climàtic". I a més soscava les hisendes públiques. Així ho destaca un informe de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) sobre els ajuts als combustibles fòssils que els 34 països membres d'aquesta organització i sis economies emergents (Brasil, Xina, Índia, Indonèsia, Rússis i Sudàfrica).
Malgrat els seus compromisos anteriors, els països més industrialitzats continuen subsidiant de manera generosa la producció i el consum de carbó, petroli i gas natural, que són l'origen de gasos d'efecte hivernacle.
En el període 2010-2014, els analistes de l'OCDE han identificat almenys 800 mesures de suport als combustibles fòssils als 40 països avaluats. Els ajuts se xifren entre 160 i 200 milions de dòlars anuals. Els subsidis serveixen per reduir els preus al consumidor així com per abaixar els costos d'exploració i explotació per a les companyies de gas i petroli. El 2014, l'agència Internacional d'Energia va xifrar en 550.000 milions de dòlars a l'any l'import dels subsidis als combustibles fòssils al món; és a dir, més de quatre vegades la suma de l'ajuda a les energies renovables.
Els ajuts han estat introduïts pels governs invocant la necessitat de donar suport a l'ocupació o els sectors industrials en crisi o per combatre la insuficiència d'energia.
L'OCDE va subratllar que les subvencions als combustibles fòssils "no només comprometen els esforços per atenuar el canvi climàtic, sinó que constitueixen una política costosa" i són font de "distorsions". "En falsejar els costos i els preus, estan en l'origen i el consum d'energia". A més, accentuen el risc de perpetuar durant anys, i fins i tot dècades, les tecnologies contaminants", diu. (...)
El Fons Monetari Internacional va demanar l'any passat d'augmentar els impostos als combustibles fòssils, tant per reposar les arques com per reduir la petjada de carboni.
Aquesta reforma fiscal integral serviria, segons Christine Lagarde, per reduir un 23% les emissions de CO2 procedent de l'energia, augmentar el PIB mundial el 2,6% (amb els ingressos fiscals) i retallar un 63% la mortalitat per la pol·lució.
Antonio Cerrillo, L'OCDE recrimina el suport públic a les energies més contaminants, La Vanguardia 23/09/2015.

Per saber-ne més: http://www.oecd.org/site/tadffss/Fossil%20Fuels%20Inventory_Policy_Brief_SPA.pdf

Les consultes relatives a aquest document s'han de dirigir a:

· Inventario sobre ayudas a los combustibles fósiles:
Jehan Sauvage, Dirección de Comercio y Agricultura de la OCDE, (Jehan.Sauvage@oecd.org)

· Gasto fiscal: Kurt Van Dender , Centro de Política y Administración Tributaria de la OCDE, 
 (Kurt.VanDender@oecd.org)


· Reforma de las ayudas a los combustibles fósiles:
Brendan Gillespie, Dirección de Medio Ambiente de la OCDE, (Brendan.Gillespie@oecd.org)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada