1.10.15

Descontaminació de Palomares? **



Els Estats Units es plantegen, per fi, una solució definitiva per a la terra contaminada amb plutoni que encara hi ha a Palomares, pedania d'Almeria. El 17 de gener del 1966 un B-52 nord-americà, armat amb quatre bombes termonuclears, va xocar en vol amb l'avió d'abastament (...). El B-52 va esclatar en l'aire, set tripulants van morir, i va alliberar les quatre bombes. Dues van ser trobades intactes, una a terra i una altra al mar, però dues més es van obrir i van contaminar el territori amb el material radioactiu.
Després de dècades de silenci, el Govern nord-americà estudia la possibilitat de recollir la terra contaminada per enterrar-la al magatzem de residus que té al desert de Nevada, encara que assenyala: "Estem en la primera fase d'estudi", sense que s'hagi pres una decisió definitiva (...). Si Espanya i els Estats Units finalment arriben a un acord, els residus de Palomares podrien estar fora d'Espanya el 2017.
(...) Menys eufòric es va mostrar l'alcalde de Cuevas de l'Almanzora (...) per a qui resulta sospitós "que la solució sembla arribar quan s'acosten les eleccions generals". Mentrestant, l'assumpte també està en mans de la Fiscalia del Suprem, que ha de dilucidar qui són els responsables que encara hi sigui la terra contaminada, segons la denúncia que han presentat Ecologistes en Acció, que entén que Palomares "continua sent un cementiri nuclear a l'aire lliure",
Adolfo S. Ruiz, Els EUA estudien endur-se la terra radioactiva de Palomares, La Vanguardia 26-09-2015.

Notícia relacionada: Fent l’orni a Palomares*



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada