3.12.15

Bombolla a la vista en el fracking



No es pot negar que la indústria nord-americana del ‘fracking’ està passant per un mal moment. En poques setmanes ha patit alguns contratemps: [...] les crítiques de Hillary Clinton; després [...] un advertiment fet pel ministre saudita de Petroli, que va dir que si aquestes empreses no retallen costos o obtenen nous crèdits estaran abocades a la liquidació.
[...] L’agència energètica dels Estats Units (EIA) afirma que la producció de petroli de desembre (9,3 milions de barrils diaris) ha baixat per primer cop des del 2011. L’EIA afirmava que la producció de cru als EUA baixarà fins als 8 milions de barrils diaris, i que davallarà encara més a finals de l’any que ve.
[...] Alguns executius del ‘fracking’ creuen que a partir de 40 dòlars el barril podran continuar perforants i tornaran a guanyar diners.
[...] alguns pous de ‘fracking’ podrien ser rendibles amb preus al voltant dels 40-45 dòlars el barril, segons la consultora Rydstad Energy. [...]
 
Per a la major part de la indústria el problema no és trobar petroli sinó diners. [...] Durant anys la indústria ha demanat molt crèdits per finançar la seva expansió, ja que no aconseguia generar prou líquid per cobrir la inversió en nous pous. Les despeses de capital han baixat, però no prou encara per equilibrar els comptes. Durant el quart trimestre de l’any passat les petrolieres nord-americanes i canadenques es van gastar 20.000 milions de dòlars i només van ingressar 13.000 milions.

[...] els inversors s’adonen que les empreses de ‘fracking’ són menys rendible del que semblava. Les empreses més dèbils no estan disposades a vendre’s actiu per fer caixa, ja que els guanys anirien directament als seus creditors. [...]
Diverses petrolieres del sector han incorregut en impagaments recentment. Hi ha 26 emissors de bons vinculats al petroli que han fet fallida, i la firma CreditSights calcula que a finals del 2017 seran 73.
The Economist, La pujada del petroli dóna ales als productors de ‘fracking’ dels EUA, Ara 14-03-2016.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada