4.4.12

La possibilitat d'un atac nuclear terrorista ha sortit de l'armari***



"Un atac terrorista amb un dispositiu nuclear improvisat crearia el caos polític, econòmic, social, psicològic i ambiental a tot el món, no importa on es produeixi tal atac. L'amenaça és global, l'impacte d'un atac terrorista nuclear seria global i la solució ha de ser, per tant, també global".
Amb aquesta estremidora advertència s'expressava dimarts l'assessora principal del president Barack Obama en afers relacionats amb les armes de destrucció massiva i el terrorisme.
[...] Més de 50 caps d'Estat i de Govern es reuniran per, entre altres afers, estudiar i establir les mesures i precaucions  necessàries per evitar que els organitzacions terroristes, i molt especialment Estat Islàmic, obtinguin la bomba atòmica o altres armes de destrucció massiva, que és el que en aquests moments es considera l'amenaça més preocupant.
La cimera de Seguretat Nuclear és una iniciativa del president Obama, que va arrencar a l'inici del seu mandat, qual el 2009 va pronunciar aquell històric discurs a Praga preconitzant "un món sense armes nuclears". [...] des d'aleshores els esforços de la seva Administració han aconseguit frenar la proliferació i reduir considerablement l'arsenal  i el material necessari per fabricar bombes que circulava descontroladament pel planeta, però encara queden 2.000 tones d'armes i materials utilitzables, urani i plutoni altament enriquits i el que ha canviat l'escenari ha estat la irrupció de l'Estat Islàmic.
"Sabem que els terroristes tenen la intenció i la capacitat de convertir  aquestes matèries primeres en un dispositiu nuclear si hi poguessin tenir accés [...]. Hem d'assegurar-nos que els terroristes no adquiriran mai una arma nuclear. Aquesta és l'amenaça més immediata i més extrema de la seguretat global".
 Aquesta cimera és l'última que se celebra amb aquest format. En sorgiran cinc plans d'acció en diversos àmbits que seran assumits per les organitzacions internacionals, que s'encarregaran de dur-los a terme i de supervisar-los.
[...] la cimera també abordarà la reducció de l'ús de l'urani enriquit i el contraban de material radioactiu.
L'éxit de la convocatòria d'Obama no és total. Potències nuclears com Rússia i el Pakistan han optat per no assistir-hi.
Jordi Barbeta, Cimera a Washington per evitar un atac terrorista amb armes nuclears, La Vanguardia 31-03-2016.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, serà dels pocs líders occidentals que no assistirà a l cimera de Washington, malgrat que Espanya ha estat i continua sent objectiu del terrorisme gihadista. [...] La delegació espanyola està encapçalada pel ministre d'afers Exteriors, José Manuel García-Margallo.
Polèmica absència de Rajoy, La Vanguardia 31-03-2016.

Entre altres organismes, l'OTAN ja havia denunciat la possibilitat d'un ataca nuclear terrorista. Per aquest motiu havia recomanat utilitzar energies renovables i no l'energia nuclear.
Arreu del món i a Catalunya moltes entitats ja havien denunciat aquest risc els anys 70 del segle passat. Malauradament moltes empreses i molts governants van optar ignorar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada