3.2.15

Maleïs rosegadors, o maleïts estalvis?



És molt difícil explicar com una de les estructures més complexes construïdes per l'ésser humà, el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), que ha costat prop de 8.000 milions d'euros, pot quedar paralitzada per l'acció d'un petit rosegador. Però és així. Una fagina va accedir a una de les caixes externes del monumental complex subterrani, va mossegar uns cables d'un transformador de 66 quilovolts, i... apagada.
(...) El contratemps no és menor, perquè les estructures de l'LHC són prou delicades perquè una d'aquestes pertorbacions requereixin diversos dies a fi de posar tota l'estructura de nou a punt per poder dur a terme els seus experiments científics.
(...) es va tractar d'una fagina, un animal bastant comú a la zona on s'aixeca aquestes instal·lacions, en les fronteres de Suïssa i de França (...) una estructura pensada per desxifrar els secrets de l'univers que depèn tant del fet que un petit animal amb tendència a mossegar cables decideixi en una de les seves sortides rosegar una part de les instal·lacions. (...)
No és la primera vegada que un animal salvatge causa un problema en l'LHC. El novembre del 2009, "un tros de pa" transportat per un ocell va caure en un transformador elèctric, cosa que va provocar un curtcircuit que va afectar el sistema de refrigeració (...). El 2006, un accelerador de partícules d'Illinois va ser paralitzat per un atac de diversos óssos rentadors.
Francesc Bracero, Maleïts rosegadors!, La Vanguardia 3-05-2016.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada