28.10.15

La central nuclear de Hinkley Point és la fi de la indústria nuclear europea ***



Al final s'ha donat prioritat als interessos polítics i comercials sobre els temors en matèria de seguretat nacional i els drets dels consumidors. La central nuclear de Hinkley Point - la primera que es construirà a la Gran Bretanya en més de trenta anys, amb un cost de 22.000 milions d'euros- tindrà participació xinesa.
Sota fortes pressions del Govern de Pequín i els secors financer de la City, la primera ministra Theresa May, després d¡un parell de mesos de titubejos, ha donat llum verda al pantagruèlic projecte, que crearà 25.000 llocs de treball a Somerset (oest d'Anglaterra) i subministrarà a partir del 2025 el 7% de tota l'energia [elèctrica] que s'utilitza al Regne Unit.
Encara que May s'havia mostrat reticent ja en la seva anterior etapa de ministra d'Interior que els xinesos participessin en el disseny i construcció d'una instal·lació d'alt valor estratègic, el Brexit l'ha empès ara a posar la rúbrica al pla. [...]
Un comunicat de Downing Street indica que s'han adoptat "noves i significatives salvaguardes" per impedir (un temor expressat pels serveis d'intel·ligència) que Pequín tingui accés a les dades informàtiques de Hinkley Point, i en un moment donat, si les relacions bilaterals arribessin a deteriorar-se, podria paralitzar la central atòmica i reduir significativament l'accés del país a una font d'energia.
Grups mediambientals i de drets dels consumidors s'oposaven a l'operació, per estimar que hi hauria alternatives més vàlides en relació amb el medi ambient i al mateix temps més econòmiques, com el recurs al gas i l'energia eòlica marina. A fi de garantir la inversió, Londres s'ha compromès a pagarà el megawatt a més del doble de l'actual preu de mercat.
El compromís de les autoritats britàniques és que la Xina construirà en es propers anys una altra planta nuclear al comptat d'Essex.
Rafael Ramos, La xina construirà una nuclear a la Gran Bretanya, La Vanguardia 16-09-2016.

El govern britànic va aprovar ahir la construcció d'una central nuclear al país, la primera instal·lació d'aquestes característiques que s'aixecarà al Regne Unit en 20 anys i que els seus impulsors han considerat com el "rellançament" de l'energia nuclear a Europa. El projecte era polèmic, ja que la inversió multimilionària anirà a càrrec de dues companyies estrangeres: la francesa EDF i la xinesa General Nuclear Power Group. David Cameron ja hi havia donat el vistiplau.
Entre les noves condicions que ha imposat el govern britànic al projecte hi ha un augment de la seguretat de la planta i que la instal·lació no pugui ser venuda sense un acord de l'executiu.
Està previst que la instal·lació costi més de 21.200 milions d'euros, un preu que també ha sigut objecte de controvèrsia per elevat. Dos terços de la inversió aniran a càrrec de la companyia francesa, i el terç restant a la xinesa.
La irrupció de la Xina com a inversor en instal·lacions nuclears al Regne Unit tot just despunta, ja que el govern de Pequín ha mostrat també interès a construir altres plantes en aquest país.
Ara, Londres aprova construir una nuclear amb capital xinès, Ara ****


El que no han dit els anteriors articles

  • La central tindrà una potència total de 3.200 MW, amb dos reactors EPR.
  • Està previst que operi 60 anys, amb una plantilla de 900 treballadors.
  • El cost de 22.000 milions d'euros significa 6.875 euros per kW.
  • El preu compromès a pagar el kWh és de 103,6 euros segons el Gardian (92.5 lliures).
  • La central serà semblant a la que s'està construint a Finlàndia i a França, amb uns costos que tripliquen els estimats inicialment.
  •  Que el cost de generar l'electricitat amb energia nuclear serà la més cara, comparada amb les renovables o els ags natural.




Les preguntes que sorgeixen

  • ·  Quina postura tindrà França amb el Brexit després del regal que li han fet amb la compra de la central?
  • ·   Quants anys trigarà a construir-se la central? A quin cost?
  • ·    Quina serà la reacció dels consumidors quan hagin de pagar el kWh nuclear al doble del renovable?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada